Davenport – Florida

Tijd in Orlando:
Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Orlando, Florida van 6 uur.

Feestdagen in Amerika:
Amerika kent verschillende nationale feestdagen. Houdt u er rekening mee dat op deze dagen banken, postkantoren, musea, veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag zijn in Amerika normale werkdagen, tenzij deze op zondag vallen.

Nationale feestdagen:
> New Year’s Day: 1 januari
> Martin Luther King Day: derde maandag in januari
> Washington’s Birthday: derde maandag in februari
> Memorial Day: laatste maandag in mei
> Fourth of July, Independence Day: 4 juli
> Labor Day: eerste maandag in september
> Thanksgiving: vierde donderdag in november
> Christmas: 25 december

Onofficiële feestdagen:
> St. Patrick’s Day: 17 maart
> Halloween: 31 oktober

Voltage:
In Amerika wordt gebruik gemaakt van een 120 volt systeem. Het is verstandig om voor vertrek na te gaan of uw elektrische apparaten (bijv. scheerapparaat) ook op 120 volt werken. Houd er daarnaast rekening mee dat het stopcontact in Amerika anders is dan in Nederland: Nederlandse stekkers passen niet in het Amerikaanse stopcontact. Het is aan te raden om voor uw reis een wereldstekker aan te schaffen, deze is o.a. te koop bij de anwb.

Maten en gewichten:
> 1 inch = 2,54 cm. 12 inches staat gelijk aan 1 foot
> 1 foot = 30,47 cm. 3 feet staat gelijk aan 1 yard
> 1 yard = 0,91 m
> 1 mijl = 1,609 km, en 1 km = 0,621 mijl
> 1 ounce = 28,35 gram
> 1 pound (lb) = 455 gram
> 1 pint = 0,473 liter
> 1 quart = 0,946 liter
> 1 gallon = 3,785 liter

Temperatuur:
De temperatuur in de VS wordt gemeten in Fahrenheit (F). Om de exacte temperatuur in Celcius te berekenen kunt u het volgende doen: aantal graden Fahrenheit delen door 2 minus 13. Voorbeeld: 100F : 2 = 50-13=37C

Klimaat:
Het klimaat verschilt per regio en zelfs per dag. Langs de westkust varieert de temperatuur van noord tot zuid. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in San Francisco en Seattle meestal rond de 18°C en in Los Angeles en San Diego rond de 21°C.

De gemiddelde temperatuur in het binnenland kan in de zomer oplopen tot circa 33°C, zoals in Las Vegas en Phoenix. Daarnaast heeft de hoogte ook invloed op de temperatuur. Zo zal het op 2.300M hoogte in Yosemite NP een stuk kouder zijn dan in het midden van Death Valley NP.
Florida kent een subtropisch klimaat waar de zomers heet en vochtig zijn en de winters warm en droog.

Munteenheid:
De munteenheid in Amerika is de US Dollar, symbolisch weergegeven als $.
Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 US Dollar.

Let wel op: alle bankbiljetten hebben dezelfde kleur en zijn even groot.
Daarnaast zijn er munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent.

Betaalpassen:
In Amerika kunt u geld opnemen bij alle geldautomaten (ATM’s of MAC’s) en banken.

Kijk of hier het Cirrus- of Maestrologo is aangegeven, dit betekent dat de meeste Europese pinpassen geaccepteerd worden. Geld opnemen (pinnen) d.m.v. een creditcard wordt afgeraden aangezien hier hoge transactiekosten voor worden gerekend. Advies is om in plaats van contant geld, een creditcard mee te nemen. U heeft een creditcard nodig om bijv. een auto te huren. U kunt overigens tegenwoordig in veel winkels betalen met uw bankpas/pinpas.

Belastingen (tax):
Houdt u er rekening mee dat de aangegeven prijzen in Amerika altijd exclusief belasting (tax) zijn. De hoogte hiervan is per staat verschillend. U betaalt aan de kassa dus altijd meer dan op het prijskaartje staat aangegeven.

Fooien:
Fooien maken in Amerika een belangrijk deel uit van het loon. Het is dan ook vanzelfsprekend om fooi te geven. De gemiddelde fooi ligt tussen de 10 & 20% van de rekening, afhankelijk van de service die u krijgt.

In een restaurant waar u aan tafel wordt bediend ligt de fooi tussen de 15 & 20%.

Voor overige dienstverlening kunt u als richtlijn per dag en per persoon ongeveer het volgende aanhouden: chauffeurs $ 1,50, gidsen $ 2,- en kruiers $ 1,- per koffer.

Alcoholhoudende dranken en gokken:
Voor beide geldt een minimumleeftijd van 21 jaar oud. In de drankenwet staat aangegeven dat zelfs het hebben van aangebroken alcoholhoudende dranken in een voertuig bestraft zal worden.

Wilt u tijdens uw verblijf een casino bezoeken houdt u er dan rekening mee dat de minimum leeftijd 21 jaar is.